Aj Prešov je súčasťou Hodiny Zeme

22.03.2013 Prešov

Aj tento rok vypneme verejné osvetlenie, aby sme upozornili na globálne otepľovanie, klimatické zmeny a svetlené znečistenie.

Mesto Prešov sa už tretíkrát zapája do celosvetovej ekologickej akcie zameranej na upozornenie na globálne otepľovanie, klimatické zmeny a svetelné znečistenie - Hodina Zeme 2013. Aj preto vypneme zajtra, teda v sobotu 23.3. , v čase od 20:30 do 21:00 na 30 minút verejné osvetlenie v meste, aby sme upozornili nielen našich občanov na ekologické problémy a tak sa pripojili k celosvetovej akcii.
Počas 30 minút, kedy bude vypnuté verejné osvetlenie, sa ušetrí viac ako 84 eur, ktoré by boli použité na úhradu elektrickej energie za pol hodinu svietenia verejného osvetlenia, úspora elektrickej energie je približne na 1876 kJ.
"Mesto chce ísť príkladom svojim občanom a ja tiež, preto si svetlo vypnem aj ja. Pri mojej pracovnej vyťaženosti sú chvíle, kedy môžem byť v tme a tichu veľmi vzácne, teda to dokonca urobím veľmi rád. A vypnem nielen svetlo, ale na chvíľočku aj hlavu, " povedal na margo Hodiny Zeme primátor mesta Prešov, Pavel Hagyari.
Do Hodiny Zeme sa zapájajú mnohé veľké a známe mestá na celom svete, mnohé známe pamiatky a obrovské množstvo jednotlivcov. Symbolom celej kampane je vypínanie osvetlenia, či už verejného osvetlenia, osvetlenia budov, pamiatok alebo iných objektov.
Do tejto aktivity sa môžete zapojiť aj vy, ak v sobotu 23.3.2013 v čase od 20:30 do 21:30 zhasnete vo svojej domácnosti alebo firme svetlo.
Organizátorom Hodiny Zeme je celosvetová ochranárska organizácia WWF (World Wildlife Fund), ktorej poslaním je zastavenie ničenia prirodzeného prostredia a vybudovanie budúcnosti, kde ľudia budú môcť žiť v harmónii s prírodou.

Jana Jurčišinová, Mgr.
 

Vyberte región

mark